Verditakst

En Verditakst eller som det også kalles for en verdi- og lånetakst fra BMTF er den grundige verditaksten hvor man tar hensyn til flere forskjellige faktorer. Man benytter blant annet teknisk verdi på en annen måte enn mange andre takstmenn.

Takstmann Bergen

Den tekniske verdien beregnes ut fra byggekostnadene på en tilsvarende ny bolig. Det er viktig å påpeke at det kan være stor forskjell på byggekostnader anno 2020 til for eksempel det som ble bygget i for eksempel 1970.

Videre trekkes det fra skader, slitasje og utidsmessighet. Utidsmessighet betyr at det har skjedd mye fra for eksempel 1970 og frem til i dag. Det er blant annet adskillig mer isolasjon i dagens boliger i forhold til boliger som er 40-50 år gamle. Det er helt andre krav til ventilasjon,og de tekniske anleggene er selvfølgelig kraftigere og mer moderne i dag.

Før var det vanlig at takstmannen beregnet en verdi og trakk fra ca 20 % av denne summen, det resterende var da låneverdien. I dag er det ikke vanlig å angi låneverdien. Dette er bankenes jobb.

En verditakst brukes som regel ved familiære endringer som for eksempel arv og skifte. Dersom den ene parten skal kjøpe ut den andre etter en skilsmisse er det vanlig at enten en takstmann utfører denne verdivurderingen. Ofte ønsker hver av partene sin takstmann, slik at man får en mest mulig rettferdig verdi på boligen.

Når det er snakk om et arveoppgjør og en av partene skal kjøpe ut andre parter er det også vanlig at en eller flere av partene engasjerer sin takstmann der for å kjøpe ut en eller flere.

Tidliger ebrukte man gjerne en verditakst ved salg av bolig. Dette er sjeldnere nå for tiden, fordi den er ikke grundig nok i frhold til for eksempel en Eierskifterapport™.